dinsdag 24 januari 2012

Doctoreren aan UBC... hoe werkt dat eigenlijk?

Het is niet altijd gemakkelijk om uit te leggen wat ik juist doe op de University of British Columbia (UBC), maar ik ga toch eens proberen neer te schrijven wat mijn doctoraat juist inhoudt, wat ik al heb verwezenlijkt en wat er mij nog te wachten staat... Een hele boterham dus. Het is ook niet altijd gemakkelijk om het in het Nederlands uit te leggen want ik ben het lezen, schrijven en discussiëren in het Engels gewoon. Maar mocht het je interesseren, lees gerust verder...

In September 2009 ben ik aan UBC gestart in the Faculty of Education en meer bepaald in de School of Kinesiology. De richting die ik volgde aan het Sportkot (Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen) aan de KUL is ongeveer dezelfde. Van UBC heb ik een doctoraatsbeurs voor 4 jaar gekregen, inclusief inschrijvingsgeld (hetgeen voor mij als internationale student toch zo'n 7,200 dollar per jaar bedraagt). Normaal gezien duurt een doctoraat ongeveer 4 jaar. Je mag er langer over doen, maar je hebt slechts recht op 4 jaar "steun". Momenteel zit ik in mijn 2e jaar, aangezien ik mijn programma 10 maanden op "pauze" heb gezet tijdens mijn zwangerschapsverlof.

De eerste 2 jaar van het doctoraat zijn bedoeld om je eigen onderzoek op te bouwen. Dit betekent dus dat ik verschillende vakken heb gevolgd, onder meer over het sociale beleid in Canada, over gezondheidsbevordering in steden, over organisatie van de vrije tijd, over organisatie van de Olympische Spelen,... Voor deze vakken moeten we vooral artikels lezen en papers schrijven, wat bijna altijd gerelateerd aan ons eigen onderzoek.

Nu het 2e jaar van mijn doctoraat bijna voorbij is, ben ik verplicht om uitgebreide examens af te leggen alvorens ik aan mijn eigen onderzoek mag beginnen. Deze examens zijn een test om te evalueren of ik de huidige literatuur ken en dus weet welk onderzoek er over mijn onderwerp over de hele wereld gebeurd. Er wordt een lijst met literatuur opgesteld die ik verplicht moet doornemen. Ikzelf voeg daar artikels/boeken aan toe en mijn promotor en de leden van mijn beoordelingscomité doen hetzelfde. Vanaf nu tot en met juni bereid ik me voor op deze examens. De lijst bedraagt momenteel zo'n 10 pagina's en over elk artikel/boek moet ik notities maken. De examens bevatten 3 vragen, elk over 1 onderwerp: theorie, methode en toepassing. In juni zonder ik me voor 10 dagen af (letterlijk, ik verhuis dan waarschijnlijk even naar Bowen Island) om daar op mijn gemak 3 papers te schrijven van elk ongeveer 10 pagina's. Deze examens worden dan beoordeeld door mijn promotor en leden van mijn comité. Als ik daarop geslaagd ben, mag ik mijn onderzoek officieel voorstellen voor de faculteit en medestudenten (ten laatste eind december 2012).

Elk jaar (gedurende maximaal 4 jaar) worden we 1 semester aangenomen om een professor of lesgever te assisteren. Bij sommige vakken houdt dat heel weinig in: gewoon aanwezig zijn in de les, antwoorden op e-mails van studenten, examens en taken verbeteren,... Dit jaar moet ik zelf elke week lesgeven. De studenten hebben 2x per week les, telkens 1,5 uur. De ene keer hebben ze gezamenlijk les in een groep van 70, de andere keer worden ze opgesplitst en geef ik les aan 35 studenten. Natuurlijk is die ervaring in het lesgeven noodzakelijk en hopelijk mag ik ooit mijn eigen vak geven, helemaal alleen :-).

De voorbije jaren heb ik mijn eigen werk ook op verschillende congressen gepresenteerd: Think Tank on Sport-Mega Event Impacts, Leveraging, and Legacies in Vancouver (BC), International Symposium for Olympic Research op University of Western Ontario in London (ON), Annual Conference of the Association for the Study of Sport and the European Union in Gent (België), Annual Conference of the North American Society of Sport Management in Toronto (ON),...

Ik heb ook al mijn naam op 2 paper staan:

Derom, I, & Taks, M. (2011). Participants’ experiences in two types of sporting events: A quest for evidence of the SL-CL continuum. Journal of Leisure Research, 43(3), 383-402.

VanWynsberghe, R., Derom, I., & R., Maurer, E. (in press). Social leveraging of the 2010 Olympic Games: "Sustainability" in a City of Vancouver initiative. Journal of Policy Research in Touris, Leisure & Events.

Momenteel wordt er nog 1 paper beoordeeld, dus hopelijk kan ik die ook nog publiceren om zo mijn CV aan te vullen.

Nu over wat gaat mijn eigen onderzoek gaan? Wel mijn voorstel is om 4 wielerevenementen te evalueren, 2 in Canada en 2 in België. De bedoeling is om te bekijken hoe de overheid (lokaal, provinciaal en nationaal) het evenement gebruikt om veranderingen in hun beleid door te voeren. De veranderingen die mij interesseren zijn gerelateerd aan het fietsen voor het plezier en het fietsen voor het transport. Voorts ga ik ook 2 steden bekijken die geen evenementen organiseren maar wel een sterk fietsbeleid hebben ingevoerd. Die steden zouden Gent en Vancouver zijn. Bon, dit moet nog allemaal goedgekeurd worden, maar dat zijn de zeer grote lijnen van mijn plan. Nog veel werk dus :-). Als iemand op Lars wil komen babysitten, laat gerust iets weten :-). Soms heb ik het gevoel dat ik nooit klaar ga geraken met Lars slechts 2 dagen per week bij de onthaalmoeder. Langs de andere kant ben ik ontzettend fier op mezelf dat ik al zo veel heb bereikt en prijs ik mezelf gelukkig dat ik mijn doctoraat en Lars kan combineren en veel van thuis kan werken.

Ik heb al veel meer neergeschreven dan ik had gepland, dus ga het hier bij laten.

Tot schrijfs!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fantastisch wat je daar allemaal doet ...! Geweldig dat je dat zo duidelijk voor ons hebt neergepend
Groetjes en een dikke zoen
mama
xxx
PS: voor een babysit, je weet ons toch te vinden hé?

Anoniem zei

Verhelderend Inge. Je hebt inderdaad al veel werk verzet, zowel professioneel als familiaal, een goede partner erbij staat ook niet mis natuurlijk. Wie zong dat ook alweer" ze zullen doorgaan" en om het op zen engels te zeggen, keep up de good work,
Walter
PS: moet je solliciteren voor de job van babysitter of is een voorgeschiedenis in deze materie voldoende?