zondag 2 november 2008

Geschiedenis wordt geschreven

Een collega zei me vrijdag: "Eigenlijk hadden jullie geen betere periode kunnen kiezen om naar Noord-Amerika te komen: er wordt geschiedenis geschreven op dit moment". Op twee vlakken eigenlijk, de economie en vooral de Amerikaanse autoindustrie en de presidentsverkiezingen.

Wie weet krijgen we dinsdag voor de eerste maal een zwarte Amerikaanse president. Of wordt het toch John McCain, de 72-jarige bejaarde samen met zijn running mate Sarah Palin? Palin, de hocky mom en ex-burgemeester van een dorpje in Alaska (Wasila, een dorpje met 5.500 inwoners) wordt bespot door alles en iedereen. Toch zal het een van de spannendste verkiezingen ooit worden. Obama had een vrij grote voorsprong uitgebouwd in de polls maar de laatste weken slonk de voorsprong zienderogen. Voor ons is het vrij interessant om volgen en we zullen dinsdag met spanning voor de tv zitten.

Ik heb vroeger (van toen we aankwamen eigenlijk) al gemeld hoe slecht de economie in Windsor en Detroit (of de staat Michigan in het algemeen) is. En het gaat alsmaar slechter en slechter. Toeval of niet, ik werk dan nog wel bij de slechtste :-). Chrysler heeft eind september 1.000 mensen afgedankt en sindsdien is de productie alleen maar gedaald of geannuleerd. Tegen eind december moeter er weer 5.000 mensen weg, of wij daar bij gaan zijn is momenteel nog afwachten. De schuld moeten ze natuurlijk bij hunzelf gaan zoeken. Jaarlijks organiseert 'Consumer Reports' een enquete over hoe tevreden nieuwe klanten zijn over de aankoop van hun nieuwe wagen. Jeep eindigde 28e, Dodge 30e en Chrysler 32e...uit 34 automerken. De kwaliteit is er gewoon niet en meer en meer mensen lopen weg van Chrysler, Jeep en Dodge. Er wordt verlies gemaakt op elke wagen die van de band rolt, cash geraakt op en er is geen "uitvinding" zoals de minivan die hen in de jaren 80 heeft gered. Ondertussen zijn er gesprekken aan de gang tussen General Motors (de andere Amerikaanse automaker in problemen), Chrysler en Cerberus (de investeringsmaatschappij die Chrysler voor een appel en een ei overkocht van Daimler AG) om de twee samen te voegen. Analysten hebben uitgerekend dat dit 200.000 jobs gaat kosten in Noord-Amerika. Het blijft afwachten en ook al is onze toekomst heel onzeker, interessant is het zeker om volgen.

Ondertussen is onze tweede Halloween weer gepasseerd. Wij hebben dat gevierd met de vrienden hier, het blijft vreemd maar na een paar pintjes ga je er gewoon in mee :-). Inge heeft haar wel beter verstopt voor de camera dan ik :-).

Ben, Stefan, Jamie, Leigh, Bieke, Tenille en Stephanie


Manu de nerd en Inge de aerobics lerares

Ten slotte zijn we op het hoogtepunt van de herfst en hebben we te maken met het fenomeen 'Indian Summer' (de blaadjes van de bomen krijgen dan verschillende prachtige kleuren). Vorige week heeft het voor de eerste maal gevroren maar deze week geven ze weer 19 graden en volle zon. Dit zal wel de laatste zomerprik zijn want binnen twee weken gaat het overdag vriezen en zal het niet te lang meer duren vooraleer we de eerste sneeuw te zien gaan krijgen.Groetjes,
Inge & Manu

1 opmerking:

Anoniem zei

Man, man, man, op wat een Nerd is mijn dochter verliefd geworden? (Grapje!)

Pa