vrijdag 27 juni 2008

Windsor dood?!?...not

Het is alweer efkes geleden maar dat zal serieus veranderen want de zomer staat voor de deur en dat betekent hier...festivals en trips.

Windsor is volgens de meeste Canadezen een 'industrial shithole', een stad die leeft van de autoindustrie en eigenlijk is dat ook zo. Nu de "Big Three" (Chrysler, GM en Ford) het heel moeilijk hebben en veel mensen zonder job zitten, wordt er natuurlijk geklaagd over alles. Wat de mensen hier wel vergeten is dat, tot drie jaar geleden ongeveer, de vraag naar werk groter was dan het aanbod dus, arbeiders die laat ons zeggen bumpers monteren op de auto's, zeeeeer rijkelijk leefden. Iedereen die werkte voor de grote drie kon zich met gemak een mooie villa, twee tot drie auto's (waarvan minstens 1 grote truck a la Dodge Ram met een 6.7L hemi V8 benzine motor), een boot voor de weekends en natuurlijk een immense trailer veroorloven. Waarschijnlijk waren er nog wel wat dollars over om een "cottage" (= houten huis gebruikt als buitenverblijf) te kopen aan een of ander meer. Om een idee te geven: een arbeider voor Chrysler bvb verdient $36 per uur (als hij wat ancienniteit heeft), op een zondag wordt dat verdubbeld tot $72. Laat ons zeggen dat "de Fons" 22 weekdagen (dus geen zondagen) 8 uur gewerkt heeft, komen we op $6336 of omgerekend net geen 4000 euro per maand. Om het met een understatement te zeggen, de Fons boert niet slecht. Ik hoop dat niemand van Ford Genk dit leest :-) (en natuurlijk ook spijtig voor mij dat de tijden hier veranderd zijn :-)).

Je kan je dus voorstellen dat de stad hier "gewend is aan luxe". Nu het heel slecht gaat met de autoindustrie vluchten heel wat mensen de stad uit en verhuizen naar Toronto of Calgary, Alberta, waar heel wat geld te verdienen is in de olievelden. Waar een Belg al moeite heeft om 10km uit zijn geboortedorp te gaan wonen, reizen ze hier duizenden kilometers om toch maar iets meer geld te verdienen. Raar volkske die Canadezen, maar dat zeggen ze natuurlijk ook van ons :-).

Maar dood is de stad nog niet, in de zomer is er ELKE week wel een of ander "festival", festival van de aardbeien, vorig (en ook dit) weekend is het Carrousel of Nations en het Elvis Fest. Het hoogtepunt van de zomer is eigenlijk al gepasseerd met het Windsor-Detroit International Freedom Festival met als afsluiter de 'fireworks'. Volgens collega's het grootste ter wereld maar we zullen het houden op "een van de grootsten", in ieder geval IN-DRUK-WEKKEND.
Carrousel of Nations is het multiculturele festival hier. Je moet weten dat echte Canadezen eigenlijk niet bestaan (behalve als je een indiaan bent) dus iedereen heeft grootouders die van Europa, Azie of andere continenten komen. Dit festival kan je vergelijken met hapje tapje in Leuven maar dan "iets" groter. Elke nationaliteit heeft wel zijn eigen wijk in de stad (Grieken, Italianen, Schotten, Serviers, Kroaten,...), deze wijk wordt dan afgesloten en elk restaurant en bar zet zijn fornuis of grill buiten. Wij zijn vorige zondag naar Italie-Spanje gaan kijken in de Italiaanse wijk (= grootste gemeenschap in de stad). Spijtig genoeg moest Inge zelf voetbal spelen dus het einde van de match hebben we gemist en dus hebben we ze na de wedstrijd niet kunnen uitlachen...spijtig :-).Gisteren is Inge's zus Kim gearriveerd. Samen met haar vertrekken we woensdagavond richting New York City. Dit wordt een roadtrip met de auto van 10 uur maar zal waarschijnlijk meer dan de moeite waard zijn! Slechter nieuws is er dan weer ivm het huis waar we in wonen momenteel. Deze morgen om 8u werden we redelijk brutaal uit onze slaap gewekt en blijkbaar is het huis verkocht. Dit wil zeggen dat we tegen 1 augustus moeten verhuizen. De nieuwe eigenaars willen niet dat we met 2 eenzelfde kamer huren maar misschien hebben ze wel een appartementje voor ons beschikbaar (de mensen zijn van Toronto en hebben in Windsor een huisje of 6 die ze verhuren). Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Groetjes,
Inge & Manu

Geen opmerkingen: