maandag 7 juli 2008

New York City

Terwijl we dit bericht neerschrijven, zijn we nog steeds aan het bekomen van onze trip naar de Big Apple, the City that never sleeps of voor de bewoners The Center of the World: New York City. Drie dagen lang hebben de metro en onze pijnlijke voeten ons doorheen de meest bruisende stad in de wereld geleid. Het resultaat: ongeveer 400 foto's en tal van herinneringen rijker, maar een paar dollars armer :). Hieronder zullen we proberen om een beknopte samenvatting neer te schrijven...

Donderdagochtend hebben we met z'n drieën vanuit Buffalo het vliegtuig naar JFK in New York genomen. Daarna onze jeugdherberg opgezocht en onmiddellijk van de bruisende stad gaan proeven. Onze fikse wandeling doorheen Central Park startte langs de Columbus Circle en de Trump Tower. Het park is zo immens dat je er gemakkelijk verloren kan lopen :). De 340 ha grasvelden, meren en bossen vormen een iddylisch tafereel dat mooie plaatjes heeft opgeleverd. In Central Park zagen we een gedenkplaats voor John Lennon die in 1980 vlak naast het park werd dood geschoten, een meer vol schildpadden, een standbeeld van Alice in Wonderland met jazzmuzikanten, en vele meer... Naast Central Park ligt het Guggenheim Museum, een must see voor elke architect in spe. Maar spijtig genoeg stond het gebouw in de stellingen. De eerste dag hebben we afgesloten met een trip naar Times Square: een zottekot van lichtreclames, taxis, toeristen, handelaars en Eddy Murphy (zijn nieuwe film "Meet Dave" komt hier binnenkort uit).


Columbus Circle en de Trump Tower

Central Park


Herdenking voor John LennonTimes Square

Vrijdag waren we precies nog niet moe genoeg van donderdag, dus hebben we de dag gestart met opnieuw een stevige wandeling langs Washington Square (de eerste president van de Verenigde Staten). Deze wandeling leidde ons ook doorheen mooie en rustigere plekjes van New York (en een Belgisch restaurantje). Daarna richting Rockefeller Center getrokken waar we konden genieten van een prachtig uitzicht in Top of the Rock vanop de 67e verdieping. Verder waren we onder de indruk van de St. Patricks Cathedral en de Flatiron Building. Op het einde van de dag hebben we ons nog naar Madison Square Garden, het Waldorf-Astoria hotel, Grand Central Station en de Chrysler Building gesleurd. Maar het was één voor één de moeite waard!


Washington Square en de Rockefeller building


Beeld van Prometeus en een typische straat in een groene, rustige buurt


Uitzicht vanuit de Rockefeller building, rechts Central Park


Empire State Building


Atlas en Inge die de Empire State building opzij probeert te duwen


St Patricks Cathedral en de Flatiron building


Subway impressie


Chrysler building


Grand Central Station en de Waldorf Astoria

Zaterdag hadden we een beetje pech met het weer: deze keer geen stralende zon maar miezerige regen... Niets van aan getrokken en opnieuw een tochtje uitgestippeld. Eerst hebben we de gratis ferry naar Staten Island genomen. Tijdens die bootrit had je een mooi zicht op het Vrijheidsbeeld, het icoon van New York, geschonken door de Fransen in 1886. Ook niet te vergeten, je kon Manhattan, Staten Island, Liberty Island en Ellis Island vanop een afstand bewonderen. Voor de architectuurliefhebbers onder ons was het ook geweldig om de tweede langste hangbrug van de wereld met eigen ogen te zien. Terug met onze beide voeten aan wal gekomen, zijn we langs de indrukwekkende gedenkmuur van de veteranen van Vietnam gewandeld. Daarna hebben we onze tocht verder gezet, via Wall Street en de New York Stock Exchange, richting de plaats waar vóór 9-11 de twee hoogste gebouwen van New York stonden: Ground Zero. Een grote open plaats in het midden van Manhattan, hier staat nog elke dag de tijd stil. Het bijbehorende museum-gedenkplaats is even indrukwekkend, je haar komt recht bij het bekijken van uitspraken, brieven, foto's,...


Statue of Liberty en de 2e langste suspensie brug ter wereld


Immigration museum op Ellis Island en het tipje van Manhattan


Vietnam Memorial


Wall Street en de New York Stock ExchangeGround ZeroMuseum van Ground Zero

Ondertussen was het middag en tijd voor een stevige Belgische friet. Dat Chinezen ons bedienden kon ons op dat moment niet veel schelen. Echte dik gesneden frieten met specialsaus (curry ketchup, mayo en rauwe ajuin) van het frietkot, dat was voor ons veeeeeeeel te lang geleden. Gelukkig kunnen we hier thuis af en toe terugvallen op onze frietketel (met dank aan onze pa :-)).


Frieten!!!

Met opgezwollen voeten slenterden we nog over de Brooklyn Bridge (die Brooklyn en Manhattan verbindt) maar dan was het tijd om onze voeten onder tafel te schuiven in een restaurantje in Little Italy. Een warme avond, duizenden mensen in een wandelstraat en schitterend eten. Beter kon niet.


Zonsondergang vanaf de Brooklyn Bridge

Zondag was het tijd om terug naar Windsor te keren. Op de weg naar de luchthaven nog gestopt aan het Shea Stadium (baseball NY Mets) en Flushing Meadows (waar de US Open plaatsvinden in september).


Shea Stadium en Flushing MeadowsVele groeten,

Kim, Inge & Manu

3 opmerkingen:

Anoniem zei

It is very awesome....
zoals ons Kim in een vorig mailtje stuurde...; De foto's, indrukken spreken voor zich
geniet nog van de verdere vakantie !!
mama

Anoniem zei

Inge,

New York is enorm schoon enzo..

Maar frieten eet ge met u handen in plaats van met zo'n plastieken vorkske!!!

Eens Belg, altijd Belg ;)

Greetz,
Peke

Anoniem zei

Inge,

New York is enorm schoon enzo..

Maar frieten eet ge met u handen in plaats van met zo'n plastieken vorkske!!!

Eens Belg, altijd Belg ;)

Greetz,
Peke