dinsdag 14 oktober 2008

Washington

Het verlengde weekend van Thanksgiving maakte een citytrip naar de Amerikaanse hoofdstad mogelijk. Drie weken voor de presidentsverkiezingen lag de stad er rustig bij. Spijtig genoeg had niemand zich aan het Witte Huis vastgekentend (Inge heeft wel in McCain zijn neus kunnen peuteren), want een beetje opwinding is altijd plezant. Stralend zomerweer in de impressionante en gezellige stad zorgde voor een super weekendje!

Links USA, rechts Canada, wij wonen achteraan op de foto waar de rivier smaller wordt


Zaterdag 11 oktober
We vertrokken met het vliegtuig richting Washington, en na amper een uurtje zetten we voet aan wal. Valiezen afgezet in onze verblijfplaats de Marriott en onmiddellijk richting het centrum afgezakt. De eerste stop was het meest bezochte museum ter wereld: het National Air and Space Museum. Verschillende vliegtuigen zijn er tentoongesteld: de 1903 Wright Flyer (het eerste motorvliegtuig dat met succes de lucht in ging, gebouwd door de gebroeders Wright), de Spirit of St. Louis (het vliegtuig waarmee Lindbergh de eerste transatlantische vlucht maakte in 1927), de rode Vega (het vliegtuig waarmee Earhart als eerste vrouw een solovlucht over de transatlantische oceaan maakte vijf jaar na Lindbergh), een model van de Columbia Space Shuttle, de Apollo 11-Commandomodule, en nog veel meer... Zeer indrukwekkend!De volgende stop was het National Museum of Natural History. Hier worden edelstenen, fossielen en levende dieren uit de hele wereld bewaard. Veel te veel om in enkele uurtjes te bekijken, we zijn er dan ook slechts 'doorgewandeld'. In dit museum hebben we wel onze eerste beer en walvis gezien, hopelijk volgen er nog 'echte' exemplaren in de toekomst :-). Opmerkelijk was ook de Hope Diamond, de grootste blauwe diamant ter wereld (45,52 karaat). Na deze bezoekjes hebben we nog wat rondgewandeld aan het Smithsonian Castle en het Washington Monument om daarna iets gezelligs te gaan eten.

Zondag 12 oktober
De volgende dag stond er een bustoer op het programma dat ons langs alle bekende bezienswaardigheden heeft gebracht. Hier volgt een beknopte beschrijving.
Union Station: Het 29 meter hoge plafond van het treinstation is bedekt met 22-karaats bladgoud!

Washington Monument: Deze toren begon men te bouwen toen de eerste president (namelijk George Washington) nog leefde. Daarom noemt dit een monument, een memorial wordt gebouwd na iemands dood (even ter informatie). Er is een duidelijk kleurverschil te zien omdat de bouw 20 jaar heeft stilgelegen omdat er geen geld was om nog marmer en graniet te kopen.

Jefferson Memorial: Thomas Jefferson was de 3e Amerikaanse president en speelde een belangrijke rol bij het opstellen van de Declaration of Independence in 1776.

Franklin D. Roosevelt Memorial: Franklin Roosevelt was de 32e president voor 4 termijnen en is nog steeds gezien als één van de belangrijkste presidenten allertijden. Het beeld op de foto zorgde voor heel wat controverse aangezien Roosevelt afgebeeld is zittend in een rolstoel, hij was een poliopatiënt maar werd zelden gezien in zijn rolstoel...

Korean War Veterans Memorial: Alhoewel de oorlog er nooit officieel verklaard was, waren 1,5 miljoen Amerikanen betrokken bij het conflict met Korea. Negentien levensgrote beelden van patrouillerende soldaten lopen richting de Amerikaanse vlag...

Lincoln Memorial: Op de trappen van dit gebouw sprak Martin Luther King de woorden 'I have a dream'. Het 6 meter hoge beeld van Abraham Lincoln is best wel indrukwekkend!

Arlington National Cemetery: Op deze begraafplaats liggen meer dan 300.000 militairen en hun families begraven. Ook John F. Kennedy heeft zijn rustplaats hier gevonden, met een eeuwig brandende vlam op zijn graf.
White House: Het Witte Huis is al voor meer dan 200 jaar de ambtswoning van de president.

US
Capitol: Het Capitool staat symbool voor de democratie en is het wetgevende hart (senaat) van Washington. Het gebouw staat ook extact in het midden van de stad. Boven op de koepel staat Lady Liberty, het beeld van de vrijheid.


Library of Congress: Hier is de grootste boekencollectie ter wereld ondergebracht.

US Supreme Court: Dit Corinthisch gebouw is het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.


Maandag 13 oktober
De laatste dag brachten we een bezoekje aan Penn Quarter waar zich ondermeer het monument voor de Amerikaanse marine, het oude postgebouw (met een prachtig uitzicht over de stad), de FBI, en de vriendschapsboog in de Chinese wijk bevinden.

In de namiddag trokken we naar de Nationale Zoo waar de reuzenpanda's de hoofdattractie zijn. Natuurlijk mag het Amerikaanse symbool van de zeearend niet ontbreken...

Voila, nu hebben jullie toch ook iets bijgeleerd over de Amerikaanse cultuur :-). Wij hebben er ontzettend van genoten!

Vele groetjes,
Inge & Manu

2 opmerkingen:

joke zei

Wow, jullie hebben er weer werk van gemaakt, al die foto's. Chic!

Anoniem zei

Amaai, geweldig gewoon, en ook het weer natuurlijk...
mama Hilde